Datum objave: 28.02.2011.
Zadnja izmjena: 10.12.2012.

Debljate se? Ne znate zašto?

Debljate se? Ne znate zašto?

Ako uzimate više kalorija nego inače, ili preskačete vježbanje, ne biste se trebali čuditi ako Vam se broj kilograma počne povećavati.

 

Ali što ako radite sva kao i inače,a Vaša težina (kilogrami ) se i dalje povećava? Tada je vrijeme da malo dublje razmislite o tome zašto Vam se to događa, i pronađete razlog zbog kojeg se debljate. Upitajte se: Zašto se debljam?

 

Navest ćemo neke od razloga koji mogu uzrokovati debljanje, tj, dobivanje kilograma.

 

Nedostatak sna

Dva su razloga koja povezuju nedostatak sna i povećan broj kilograma.

 

Prvi je intuitivan. Ako ste budni do kasno u noć, velika je vjerojatnost da ćete uzeti nešto za prigristi, čime povećavate unos kalorija u organizam.

 

Drugi razlog je ono što se biokemijski događa organizmu kada mu uskraćujete san. Hormoni koji utječu na apetit preuzimaju, te Vas čine gladnijima sljedeće jutro. Ovi hormoni Vas također sprečavaju da osjećate sitost nakon jela, te imate dojam da ne jedete koliko i inače. To vas tjera da se pitate: Zašto dobivam kilograme? Zašto se debljam?

 

Izloženost velikom stres i utjeha u hrani

Kada naši svakodnevni zahtjevi postanu preveliki za naše tijelo, kortizol, hormon stresa, se luči, a to uzrokuje porast apetita.

 

Počinjemo tražiti utjehu u visoko- kaloričnoj hrani za vrijeme povećanog stresa, a kombinacija visokog stresa i utjehe u hrani je pouzdan razlog za povećanje tjelesne težine.

 

Mogu li tablete protiv depresije biti razlog zašto se debljam?

Negativna strana nekih antidepresiva može biti i neobjašnjivo debljanje. Može se pojaviti kod 25% ljudi koji ih uzimaju duže vrijeme. Potrebno je razgovarati s liječnikom o promjeni  lijeka ako mislite da je to razlog zbog kojeg neočekivano dobivate na težini.

 

No moguće je i da se debljate jednostavno zato jer se osjećate bolje, a time Vam se povećao i apetit.

 

Kontracepcija- debljam li se zbog pilula?

Iako mnogi vjeruju da se debljaju zbog kontracepcijskih pilula, te da je to razlog zbog kojeg dobivaju na težini, to zapravo nije istina. Zapravo je moguće upravo suprotno. Dakle, neke žene mogu smršaviti, tj. izgubiti na težini zbog mučnina koje osjećaju zbog korištenja tih pilula.

 

Utjecaj štitnjače na debljanje

Ako Vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, možete se početi osjećati umorno, slabo, te početi dobivati kilograme. Nedostatak hormona štitnjače usporava Vaš metabolizam, čime se povećava mogućnost debljanja.

 

Ćak je moguće da Vam štitnjača radi na rubu normalnog raspona, a da ipak zbog nje dobijete na težini.

 

Pravilnim i pravovremenim liječenjem štitnjače možete spriječiti debljanje, a time i višak kilograma.

 

Menopauza i gubitak kilograma

Nemojte kriviti menopauzu i gubitak estrogena za neočekivani dobitak kilograma jer promjena razine hormona vjerojatno nije razlog debljanju.

 

 

 

 

Korisnička prijava u sustav